Koronavirüs tedbir ve kısıtlamalarının büyük ölçüde kaldırılmasının akabinde hadise sayıları yine artmaya başladı. Uzmanlar bilhassa toplu taşımada maske zorunluluğunun tekrar gündeme getirilmesi ve testi müspet çıkanlara mecburî karantina uygulamasının devam etmesi gerektiğini belirtti.
Dünya genelinde Omicron’un alt varyantlarının tesiriyle koronavirüsle ilgili yeni bir yaz dalgası yaşanmaya başladı. Birçok ülke yeni tedbirleri gündeme getirdi. Lakin Türkiye’de şimdi yeni bir tedbir alınmadı. Uzmanlar, “Pandemi bitti, bu hastalıktan büsbütün kurtulduk” biçiminde yaratılan algının yanlışsız olmadığını belirterek bilhassa risk kümeleri için tehlikenin devam ettiğine dikkat çekti.
AKCİĞER TUTULUMLARI BAŞLADI
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu son birkaç haftada koronavirüs olay sayılarının arttığına dikkat çekti. Tutluoğlu, “Panik yapacak bir durum yok ancak 15 gün öncesine nazaran daha olumsuz bir devirdeyiz. Omicron’un alt küme varyantları daha süratli bulaşıyor” dedi. Tutluoğlu, koronavirüsün risk kümeleri için tehlikeli olmaya devam ettiğinin altını çizerek “Gençler yeniden hafif geçiriyor lakin ileri yaştaki hastalarda ağır tablolar olabiliyor. Akciğer tutulumunu yeniden görmeye başladık. ‘Pandemi bitti, bu hastalıktan büsbütün kurtulduk’ üzere bir hava yaratıldı. Bu gerçek değil” diye konuştu.
6 AYDA BİR AŞI ŞART
Yılbaşından evvel yaptırılan aşıların aktifliğini yitirmeye başladığını belirten Tutluoğlu, risk kümelerinin 6 ayda bir aşı olması gerektiğini tabir etti. Tutluoğlu, “Pozitif olanların tekrar izole edilmesi gerekiyor. Sonbahar kış periyodunda de hadiseler artmaya devam ederse önemli ıstıraplar yaşayabiliriz. Olay sayıları arttıkça mevt oranları da artacaktır. Olumlu olanlar kısıtlama olmadığı için serbestçe gezebiliyor. Sıhhat Bakanlığı’nın tedbirlere devam etmesi gerekiyor. Şu anda hadise sayılarının gerçek olduğunu düşünmüyorum zira birçok kişi test yaptırmıyor. Toplu taşımada maske takılmalı, olumlu çıkanlar izolasyona devam etmeli” dedi.
“TEST YAPMADIĞIMIZ İÇİN HASTA BULAMIYORUZ”
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Karadağ ise test yapma kaidelerinin hafifletilmesi gerektiğini söyledi. Karadağ, “Ağır hadise sayıları azaldı. Hadiseler söylendiği kadar az değil, pandemi bitmedi. Hadiseler tasa yaratacak derecede artmadı fakat hadise bildirimini bırakacak kadar da azalmadı. Bakmadığımız için bulamıyoruz. Test kriterlerini bu kadar zorlaştırmadan yeniden yapmak lazım. Toplu taşımada maske zaruriliği tekrar getirilmeli” diye konuştu.