Kanser ilaçlarına erişim engeli büyüyor; mahkeme kararları hastaları zor durumda bırakıyor

Kanser Hastalarının İlaç Erişim Sorunu Devam Ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) “bedeli ödenecek ilaçlar listesi” konusunda devam eden tartışmalar, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin son kararlarıyla daha da alevlendi. Kanser hastaları, gerekli ilaçların SGK listesinde olmaması nedeniyle telafi edilemeyecek zararlara uğradığı iddiasıyla iş mahkemelerine başvurarak ihtiyati tedbir kararı almaya çalışıyorlar. Ancak Yargıtay’ın şartları ve “davanın başında, davanın esasını çözecek karar verilemez” yaklaşımı, bu kararların alınmasını zorlaştırıyor.

Hukukçular, son gelişmelerle ihtiyati tedbir taleplerinin bölge mahkemeleri tarafından farklı şekillerde yorumlandığına dikkat çekiyor. Bazı mahkemeler tedavi süreçlerini göz önünde bulundurarak talepleri onaylarken, diğerleri ise Yargıtay’ın kararlarını referans alarak bu tür davaları reddediyor. Bu durum, özellikle zamana karşı yarışan kanser hastalarını büyük bir belirsizliğe sürüklüyor.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan bir habere göre, Hatay’da yaşayan ve çocukluk çağı kanseriyle mücadele eden 9 yaşındaki bir kuzenin tedavi sorunlarıyla karşılaşan bir hasta yakını, mahkeme kararlarının uygulanma biçimine tepki gösterdi. İlaç temini için mahkeme kararlarını beklediklerini ancak sürecin uzaması nedeniyle büyük sorunlar yaşadıklarını belirten aile, tedavi ve rutin kontroller için Adana’daki hastanelere gitmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Related Posts

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Diş ipi kullanmak sanıldığı kadar basit değil! Dişinizin tipine göre tercih yapın

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Doğurganlık neden azalıyor?

İnfertilitenin halk diliyle kısırlığın, ülkemizde yaygın görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü, ‘‘Her 7 çiftten birinin infertil olduğunu saptadık. Bu çok ciddi bir kamu sorunudur’’ diye konuştu.

Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında korkutan artış!

İklim değişikliğine bağlı hava sıcaklıklarınızdaki ani değişim solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Viral enfeksiyonların tüm mevsimlere yayıldığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yalnızca Türkiye için değil küresel olarak durum böyle. Avrupa’da bildirilen rakamlara baktığımızda Covid-19 başta olmak üzere viral enfeksiyonların ve buna bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında artış gözlendi” dedi.