Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

Beynin Ana Yakıtı Artık Sadece Glikoz Değil: Yağ Da Enerji Kaynağı Olabilir

Uzun yıllardır beyin için ana yakıt olarak glikoz biliniyordu. Ancak ABD’deki Well Cornell Medicine araştırmacılarına göre, nöronlar elektriksel aktivite sırasında yağ damlacıklarını da enerji için kullanabiliyor. Nature Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma, beynin metabolizması hakkındaki kabul edilen bilgileri sorguluyor.

Yeni Araştırma: Beynin Yağ Yakımı ve Trigliserid Birikimi

Araştırmanın başyazarı Dr. Mukesh Kumar, yüksek enerji gereksinimi olan beyin dokusunda yağın kullanılmasının mantıklı olduğunu belirtiyor. Çalışmayı yürüten Dr. Timothy Ryan ise “Beynin yağ yakmadığını düşünüyorduk çünkü yağ depolarını hiç görmemiştik” diyor.

Bilim insanları, beyin üzerinde etkili olan DDHD2 genini inceleyerek yağ metabolizmasını araştırdılar. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu genin yağları parçalayan bir enzimi kodladığı ve enzimin devre dışı bırakılması durumunda beyinde trigliserid birikimi olduğu gözlendi.

Araştırmada, nöronların yağ damlacıklarını parçalayarak yağ asitlerine dönüştürdüğü ve mitokondrilere göndererek enerji ürettiği belirlendi. Yağ damlacıklarının beyin için alternatif bir enerji kaynağı oluşturduğu ortaya çıktı.

Yağ Yakımının Engellenmesi ve Etkileri

Çalışmada, farelerde yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasını sağlayan enzimin bloke edilmesi sonucunda beyinlerin yağ damlacıklarını kullanamadığı görüldü. Bu durumda farelerin vücut ısılarının düştüğü ve kalp atışlarının yavaşlayarak yarı-hibernasyon (torpor) haline geçtiği belirlendi.

Nörodejeneratif Hastalıklara Umut Olabilir

Bilim insanları, bu bulgunun Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların anlaşılmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor. Yaşlanma ve hastalık dönemlerinde yağ asitlerinin beyne enerji sağlayabileceği düşünülüyor. Dr. Timothy Ryan, “Glukoz ve lipidler arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayarak, nörodejenerasyonu açıklayabilir ve beynin korunmasına dair yeni yollar geliştirebiliriz” diyor.

Related Posts

Yapay zekanın sızamayacağı bir altyapı geliştirildi

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan internet altyapısı şirketi Cloudflare, “internetin kurallarını değiştirdiğini” söylüyor.

Tesla’nın sürücüsüz taksi uygulaması Teksas’ta başladı

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın Üst Yöneticisi (CEO) olduğu otomobil şirketi Tesla, uzun süredir beklenen sürücüsüz taksi uygulamasını Teksas’ın Austin kentinde başlattı.

Dev marka otomobil piyasasını alt üst etti! Tüm firmalara diz çöktürdü

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticileri arasında bulunan BYD, yeni çıkardığı düşük gelir grubuna hitap eden bir elektrikli araç segmentini Avrupa’da satışa sunmaya hazırlanıyor. Şehir yaşamı için özel olarak tasarlanan otomobilin ekonomik …

Güneş’in saklı yüzü ilk kez görüntülendi: 64 milyon kilometreden gelen mesaj bilim adamlarını da şaşırttı

Güneş’in görülmeyen yüzü ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı, Güneş’in güney kutbuna ait ilk görüntülerini paylaştı. Büyüleyici görüntüler bilim adamlarını da şaşkına çevirdi.

Bu popüler Chrome uzantıları saniyeler içinde verileri ifşa ediyor!

Milyonlarca kullanıcıya güvenli gezinme, performans veya gelişmiş özellikler vaat eden popüler Chrome uzantılarının birçoğu, Symantec’in son raporuna göre verilerinizi şifrelenmemiş HTTP üzerinden iletiyor ve kodlarına API anahtarları gömüyor.

O uygulama Ipad’e geliyor: Yıllardır süren mağduriyet sona eriyor!

Meta, iPad kullananların uzun zamandır beklediği bir haberi duyurdu. Instagram‘ın iPad uygulaması bu yıl faaliyete geçecek mete çalışanları uygulama üzerinde aktif testi sürdürüyor. İnternette farklı mecralarda dolaşıma giren sızıntıları göre meta …