AB, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırdı

AB, Suriye’ye Yönelik Ekonomik Yaptırımları Kaldırdı

Avrupa Birliği (AB), Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı. ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz günlerde Suriye’ye yönelik tüm yaptırımların kaldırıldığını açıklamıştı.

AB ülkeleri, Suriye’nin toparlanmasına destek olmak amacıyla yaptırımların kaldırılmasına onay verdi. AB’nin 27 üye devletinden büyelçiler, bu kararı ön anlaşmayla onayladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin kararın alındığını duyurdu. Kallas, Brüksel’de gerçekleşen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Bugün Suriye’ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık.” sözlerine yer verdi.

Kallas ayrıca, “Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz.” ifadesini kullanarak AB’nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini belirtti.

AB’nin Yaptırımları ve Süreç

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlangıcından itibaren Mayıs 2011’de başlamıştı. Rejimle ilişkili, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi tedbirler alınmıştı. Ayrıca AB, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uygulayarak finansal alanlarda kısıtlamalar getirmişti.

Rejimin devrilmesinin ardından AB, Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım sektörlerini hedef alan yaptırımlarını “askıya almıştı. Ancak AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılması kararlarının geri dönüşü olabileceğini ve ülkedeki durumu yakından izlediklerini belirtiyor.

Uzlaşma Bekleniyordu

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel’de düzenlenen Dışişleri ve Savunma Bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasının görüşüleceğini ve uzlaşma beklendiğini duyurmuştu.

Kallas, “Bugün Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşacağımızı umuyorum” diyerek AB’nin Suriye politikasında önemli bir değişikliğe işaret etmişti.

Related Posts

İngiltere’den sonra AB: Gazze’de soykırımı durdurmayan İsrail’e ‘ticari’ yaptırım yolda

Avrupa Birliği (AB), İsrail’e ticari imtiyazlar tanıyan Ortaklık Anlaşmasını gözden geçireceğini duyurdu. İngiltere’de gün içerisinde benzer bir karar almıştı.

‘Fesih’ sonrası DEM Parti’den CHP’ye ilk ziyaret

Terör örgütü PKK’nın fesih kararının ardından siyasi temaslarını yoğunlaştıran DEM Parti, bu kapsamda çeşitli parti liderleriyle görüşmelerini sürdürüyor. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın öncülük ettiği heyet, bu çerçevede Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya geldi. Görüşme, DEM Parti’nin başlattığı siyasi diyalog sürecinin bir parçası olarak gerçekleşti.

50 yıl sonra bir ilk: Pakistan, en üst düzey generalini seçti

Pakistan, Hindistan ile yaşanan çatışmanın ardından kritik bir adım attı. Genelkurmay Başkanı Asım Munir, 1959’dan bu yana ilk kez Maraşel rütbesine terfi eden isim oldu. Bu unvan ülkede yalnızca savaş dönemlerinde veriliyor.

Almanya Rusya ile yakın temasta mı?

Almanya Rusya ile yakın temasta mı?

ABD’de Microsoft mühendisinden şirketin İsrail politikalarına tepki: “Soykırıma ortak olmayın”

ABD’de Microsoft mühendisinden şirketin İsrail politikalarına tepki: “Soykırıma ortak olmayın”

Kimlik siyaseti ile popülizm kazandı: Portekiz’de hangi sol kaybetti?

Portekiz’de dört yıldan kısa bir süre içinde yapılan üçüncü parlamento seçimlerinin galibinin aşırı sağ olması bir dönüm noktası sayılabilecek bir öneme sahip. Çünkü ülkenin 1974’de demokrasiye geçişinden bu yana çok sayıda hükümet kuran Sosyalist …