Almanya Rusya ile yakın temasta mı?

Alman Siyasetçileri Rus Temsilcilerle Bakü’de Buluştu

Alman siyasetinin önemli isimleri, Rus temsilcileriyle Bakü’de bir araya geldi. Bu toplantı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından resmi olarak iptal edilen Petersburg Diyaloğu’nun devam edip etmediği sorularını gündeme getirdi. Alman siyasetçiler, buluşmanın özel bir karaktere sahip olduğunu savundular.

Alman Birinci Kanalı ARD ve Die Zeit gazetesinin özel haberine göre, Alman ve İsviçreli siyasetçiler Azarbaycan’ın başkenti Bakü’de Kremlin yetkilileriyle üçüncü kez bir araya geldi. Toplantının amacının, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in inisiyatifiyle 2001 yılında kurulan ve Ukrayna savaşıyla askıya alınan Petersburg Diyaloğu’nun geleceğini görüşmek olduğu belirtiliyor. Diyaloğun temel hedefi, Almanya ve Rusya arasındaki ilişkileri güçlendirerek ticaret hacmini artırmaktı.

Buluşma Gerçekten Özel mi?

Buluşmaya, SPD’den Federal Meclis üyesi Ralf Stegner, Petersburg Diyaloğu eski Başkanı Matthias Platzeck, muhafazakar Ronald Pofalla ve AB Bakanı Stephan Holthoff-Pförtner gibi etkili siyasetçiler katıldı. Katılımcılar, buluşmaya ilişkin açıklamalarında, toplantının özel olduğunu ve herhangi bir kamu kuruluşu tarafından düzenlenip finanse edilmediğini vurguladılar. İsviçre’nin AGİT eski Genel Sekreteri ve şu anda “Güvenlik Politikaları için Cenevre Merkezi” yöneticisi Thomas Greminger, buluşmanın özel olup olmadığını belirliyor. Ancak, Greminger soruları yanıtsız bıraktı.

Gizli Bilgiler Paylaşıldı mı?

ARD ve Die Zeit’ın haberine göre, buluşmada Federal Hükümet’in onayı olmadığı ve Rusya’yı tecrit eden Alman dış politikasından vazgeçilmediği belirtiliyor. Alman dışişleri bakanlığı, buluşmanın Federal Hükümet’in bilgisi dâhilinde olmadığını ve planlanmadığını açıkladı. Buluşmada yer alan sosyal demokrat Ralf Stegner’in istihbarat servisinden sorumlu parlamento denetim kurulu üyesi olması, Rus gizli servisiyle ilişkili olduğu iddialarına yol açtı. Ancak Stegner, buluşmanın gizli bilgilerin paylaşılmadığı ve ekonomik çıkarların gözetilmediği bir buluşma olduğunu vurgulayarak eleştirilere yanıt verdi.

Related Posts

İngiltere’den sonra AB: Gazze’de soykırımı durdurmayan İsrail’e ‘ticari’ yaptırım yolda

Avrupa Birliği (AB), İsrail’e ticari imtiyazlar tanıyan Ortaklık Anlaşmasını gözden geçireceğini duyurdu. İngiltere’de gün içerisinde benzer bir karar almıştı.

AB, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırdı

AB, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırdı

‘Fesih’ sonrası DEM Parti’den CHP’ye ilk ziyaret

Terör örgütü PKK’nın fesih kararının ardından siyasi temaslarını yoğunlaştıran DEM Parti, bu kapsamda çeşitli parti liderleriyle görüşmelerini sürdürüyor. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın öncülük ettiği heyet, bu çerçevede Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya geldi. Görüşme, DEM Parti’nin başlattığı siyasi diyalog sürecinin bir parçası olarak gerçekleşti.

50 yıl sonra bir ilk: Pakistan, en üst düzey generalini seçti

Pakistan, Hindistan ile yaşanan çatışmanın ardından kritik bir adım attı. Genelkurmay Başkanı Asım Munir, 1959’dan bu yana ilk kez Maraşel rütbesine terfi eden isim oldu. Bu unvan ülkede yalnızca savaş dönemlerinde veriliyor.

ABD’de Microsoft mühendisinden şirketin İsrail politikalarına tepki: “Soykırıma ortak olmayın”

ABD’de Microsoft mühendisinden şirketin İsrail politikalarına tepki: “Soykırıma ortak olmayın”

Kimlik siyaseti ile popülizm kazandı: Portekiz’de hangi sol kaybetti?

Portekiz’de dört yıldan kısa bir süre içinde yapılan üçüncü parlamento seçimlerinin galibinin aşırı sağ olması bir dönüm noktası sayılabilecek bir öneme sahip. Çünkü ülkenin 1974’de demokrasiye geçişinden bu yana çok sayıda hükümet kuran Sosyalist …