Batı Akdeniz’in 2024 yılı ihracatı 2,6 milyar doları aştı

Antalya, Isparta ve Burdur’un Batı Akdeniz İhracatı Geçen Yıl 2,6 Milyar Doları Aştı

Geçtiğimiz yıl, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğine (BAİB) üye firmalar, Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan bölgede toplamda 2 milyar 638 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi.

BAİB’in Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yaptığı basın toplantısında geçen yılı zorlu bir süreç olarak nitelendirerek, “Geçen yıl 18 ülkeye ticari ziyaret gerçekleştirdik. Yaklaşık 150 katılımcı firma ile 305 yabancı firmayla bin 500 görüşme yaptık. Bölge açısından zorlu bir dönem olsa da 2 milyar 638 milyon dolarlık ihracatı gerçekleştirdik. Bu rakamlara ulaşmamızda heyet ziyaretlerinin büyük katkısı oldu.” şeklinde konuştu.

Bölgeden 180 Ülkeye İhracat

Ürün bazında en yüksek ihracatın yaş meyve ve sebzede gerçekleştiğini belirten Çavuşoğlu, sektörde maden, ağaç ve orman ürünleri ile kimyevi maddelerin de önemli paya sahip olduğunu söyledi.

BAİB’e üye 2 bin 599 firma tarafından geçen yıl 180 ülkeye ihracat yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, “Almanya en çok ihracat yapılan ülke olurken Çin, Rusya ve ABD sıralamasını takip etti. ABD’ye yapılan ihracat her geçen yıl artıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Artan maliyetler, kur ve faiz baskısının bölgenin rekabet gücünü azalttığını belirten Çavuşoğlu, bu durumun ihracatı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Gelecek yılın da zor geçeceğini öngören Çavuşoğlu, “Mevcut rakamların üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Zor bir dönem bizi bekliyor ancak bizler karamsar değiliz. Birlikte mücadele ederek bu zorlukları aşacağız.” ifadelerini kullandı.

“İlaç Kalıntısı Tespit Edilen Ürünler İç Piyasaya Sunulmuyor”

Yaş meyve ve sebze sektöründe ilaç kalıntısı tespit edilen ürünler hakkında sorulan bir soruya cevap veren Çavuşoğlu, Türkiye’nin ilaç kalıntıları konusunda sıkı denetimler gerçekleştirdiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, Kapıkule sınır kapısından dönen ürünlerin büyük bir kısmının Bulgaristan’ın keyfi uygulamalarından kaynaklandığını belirterek, “Yaptığımız ihracatta yüzde 99’un üzerinde kalıntısız ürün gönderiyoruz. 2023 yılında 152 bildirim alırken, 2024’te bu rakam 137’ye düştü. Her yıl ciddi iyileştirmeler kaydediyoruz. Bulgaristan’ın keyfi uygulamalarından dönen ve yüksek kalıntı içeren ürünlerimiz var. Ancak bu ürünlerin iç piyasaya sürülmesi mevzuata uygun olmadığı için girişleri engelleniyor ve imha ediliyor.” şeklinde konuştu.

Toplantıya BAİB Yönetim Kurulu üyeleri Ercan Akın, Ramazan Keskin, Mustafa Küçükyaman, Osman Doğan Şahlan, Ahmet Tekin, Mehmet Ali Can ve Mahmut Alkan da katıldı.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

Uzmanlar, haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış TÜFE’nin ılımlı seyrettiğini ve enflasyondaki yavaşlamanın faiz indirimi beklentilerini güçlendirdiğini belirtti.

New York borsası yükselişle kapandı: Tesla kendini toparlıyor

New York borsası yatırımcılar yarınki merakla beklenen istihdam raporu öncesinde ticaret görüşmeleri ve bütçe tasarısı müzakerelerindeki gelişmeleri izlerken yükseldi. Kapanışta Dow Jones endeksi, yatay seyirle 44.484,42 puan oldu. S&P 500 endeksi …

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı

Borsa güne nasıl başladı? (2 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,33 değer kazanarak 10.080,35 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 23,40 puan ve yüzde 0,23 artışla 10.103,74 puana çıktı. Bankacılık …

Sigaraya 10 liralık vergi zammı geliyor

Sigaraya 10 liralık vergi zammı geliyor