Çağımızın en yaygın sorunlarından biri! ‘Aşırı düşünmeyle başa çıkmak mümkün’

Aşırı Düşünme ve Zihinsel Sağlık Üzerindeki Etkileri

Son zamanlarda, zihinsel sağlık konularının önem kazandığını belirten Uzman Dr. Zekeriya Bahçe, aşırı düşüncenin hayatımızı nasıl etkilediğini açıkladı. Aşırı düşünme, bir durumu ya da olayı sürekli analiz etmek, düşünceleri tekrar tekrar zihninde yaşatmak demektir. Bu durum genellikle kaygı, stres ve depresyon gibi psikolojik sorunlarla ilişkilendirilir.

Aşırı düşünme, genellikle anksiyete, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi psikolojik sorunlarla ilişkilendirilir. Ayrıca, mükemmeliyetçilik ve kontrol ihtiyacı gibi kişilik özellikleri de aşırı düşünmeye neden olabilir. Genetik faktörlerin yanı sıra nörolojik etmenler de bu durumu etkileyebilir.

Aşırı düşünme sadece bireysel sağlığı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda sosyal ilişkileri de olumsuz etkileyebilir. Kişiler sürekli detaylara takılarak ilişkilerinde sorunlar yaşayabilirler. Bu durum, sosyal hayatı ve iş performansını da olumsuz etkileyebilir.

Günümüzde, aşırı düşünme ile başa çıkma yöntemleri geliştirilmektedir. Uzman Dr. Bahçe’ye göre, mindfulness teknikleri, derin nefes alma egzersizleri, meditasyon ve yoga gibi uygulamalar, aşırı düşünmenin etkilerini azaltabilir. Ayrıca, düşünceleri ertelemek ve dikkat dağınıklığı yaratan aktivitelerle uğraşmak da bu durumu kontrol altına almada etkili olabilir.

Uzman Dr. Bahçe, profesyonel yardımın da önemli olduğunu vurgulayarak, bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemlerle bireylerin aşırı düşünme sorunlarını çözebileceklerini söyledi. Aşırı düşünmenin zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirten Uzman Dr. Bahçe, farkındalık, terapi ve sosyal destek gibi stratejilerle bu durumla başa çıkmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Related Posts

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Yaz sıcağı kavurdu, uzmanlar denize girecekleri uyardı: Ani dalıştan kaçının

Yazı sıcakları etkisini artırmaya devam ederken uzmanlar deniz ve havuza gireceklere uyarılarda bulundu. Kardiyolog Prof. Dr. Hasan Turhan, soğuk suya aniden girilmesinin kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.