Fitch güçlü demişti, Mahfi Eğilmez’den rezerv açıklaması: Başarı göstergesi değil

Türkiye’nin Ekonomik Görünümü: Mahfi Eğilmez’den Değerlendirme

Ekonomist Mahfi Eğilmez, CNBC-e kanalında Türkiye’nin ekonomik görünümünü değerlendirirken dikkat çeken tespitlerde bulundu. Eğilmez’e göre, “Swap hariç tutulduğunda Türkiye’nin döviz rezervleri geçmiş yıllara göre hâlâ pozitif seyrediyor. Ancak bu görünüm yanıltıcı olabilir. Zira rezervlerde sürekli bir azalma yaşanıyor. Bu da, kalıcı bir toparlanmadan ziyade geçici bir rahatlama izlenimi veriyor” ifadelerini kullandı.

Rezervlerin Artıda Olması Tek Başarı Göstergesi Olmamalı

Eğilmez, “-60 milyar dolarlık negatif rezervden bu noktaya geldik ancak bu süreçte rasyonel politikalardan uzaklaşıldığını unutmamak gerekir” diyerek, son bir yılda uygulanan politikaların rasyonellik iddiasına rağmen sonuçların hâlâ yetersiz olduğunu belirtti. Rezervlerin artıda olmasının ise tek başına başarı göstergesi olmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye Ekonomisi Birçok Sorunla Karşı Karşıya

Bunların yanı sıra, Türkiye ekonomisinin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Eğilmez, durumu “çoklu organ yetmezliği” olarak vurguladı. Diğer ülkelerin yalnızca tekil sorunlarla mücadele ettiğini söyleyen uzman isim, Türkiye’de ise hem enflasyonun hem büyümenin hem de cari açığın aynı anda sorun teşkil ettiğine dikkat çekti.

Eğilmez, “Bütçe açığının derinleşmesi, büyümenin yavaşlaması ve işsizlik oranlarının belirsizliği, ekonomik istikrarı tehdit eden başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor” dedi.

Eğilmez, önceliğin enflasyonla mücadele verilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Eğilmez, bu çoklu yapısal sorunların aynı anda çözülmesinin kolay olmadığını vurguladı.

Fitch Toplantısı

Dün gerçekleşen Fitch toplantısında, Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politik belirsizliklere karşı değerlendirmelerde bulundu. Aripse, rezervlerin azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü olduğunu söyledi.

Öte yandan Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın hesaplamasına göre 18 Mart’tan bugüne döviz satışı 57 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Arispe, Önceki Yıllara Göre Rezervler Daha Güçlü Durumda

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politik belirsizliklere karşı adım attığı değerlendirmesinde bulundu. Arispe “TCMB rezervleri azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü durumda.” dedi.

Enflasyonun Türkiye’nin en temel politika gündemi olduğuna dikkati çeken Arispe şöyle devam etti:

“Mali Konsolidasyon TCMB’ye Enflasyon ile Mücadelede İvme Kazandırır”

Fitch, ayrıca enflasyon tahminini de paylaştı. Buna göre Türkiye’de bu yıl ortalama enflasyonun yüzde 34,31 olacağını öngördü.

“Türkiye’nin temmuzdaki değerlendirmesinde politikaların tutarlılığını dikkate alacağız” ifadelerini kullanan Fitch Kıdemli Direktörü Arispe, “TCMB’den bu noktada faiz artışı beklemiyoruz.” dedi.

Merkez Rezervlerinde Son Durum

19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte, Merkez Bankası dolar rezervlerinde şok düşüşler yaşandı.

Yaklaşık 2 aydır erimenin önüne geçilmezken, Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın hesaplamasına göre 18 Mart’tan bugüne 49 günde döviz satışı 57 milyar dolara ulaştı.

Related Posts

Bakan Ersoy: 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son 23 yılda toplam 12,3 milyar lira kaynak kullanarak 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdiklerini belirterek, “2002 yılı öncesi 10 yıllık dönemde bu sayı sadece 46 idi. Yaklaşık 130 kat artıştan bahsediyoruz” dedi.

Şişecam’da grev eşiğinden dönüldü: Toplu sözleşmede anlaşma sağlandı

Petrol-İş Sendikası ile Şişecam arasında 2025-2026 dönemini kapsayan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. 14 Mayıs’ta başlayacak grev kararının ardından hızlanan müzakerelerde talepler karşılık buldu, taraflar el sıkıştı.

İngiltere Merkez Bankası politika faizi indirdi

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini piyasa beklentilerine paralel şekilde 25 baz puan indirerek yüzde 4,25’e çekti.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta 75 milyar lira arttı

2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 25 milyar 433 milyon lira azalarak 659 milyar 723 milyon liraya düştü.

TÜRMOB’tan hükümete çağrı: Kayıt dışı ekonomi denetimle değil, reformla azalır!

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece saha denetimleriyle başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak yapısal reform ve dijital altyapı çağrısı yaptı. Kartaloğlu, vergi aflarının kayıt dışılığı körüklediğini ve kalıcı çözüm için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir