Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi

Öğrenciler Artık Hile Yapmak İçin Yapay Zeka Kullanıyor!

ChatGPT ilk çıktığında, bazı okullar öğrencilerin yapay zekayı hile yapmak için kullanabileceği endişesiyle AI aracını hemen yasaklamıştı. Bugünse, özellikle hile yapmak için yapılmış yeni bir AI aracı öğrencilerin gözdesi olmuş durumda.

Aslında, Cluely isimli hile amaçlı yapay zeka servisini geliştiren iki üniversite öğrencisinden biri, kopya nedeniyle Columbia Üniversitesi’nden atılmış bir öğrenci. Bu yapay zeka algoritmasının ilk çıkış noktası ise, üniversitedeki öğrencilere Amazon’da işe girmek için yaptıkları online mülakatta hile yapmalarına yardım etmesi için geliştirilmiş olması. Üniversite yönetimi bunu öğrendiğinde de yapay zeka algoritmasını geliştiren öğrenciyi okuldan atıyor.

Ancak bu öykü yapay zeka yatırımcıları tarafından bu kadar tepki görmedi. Hatta yatırımcılar, Cluely’nin geliştirilmesine ortak olmak için 5.3 milyon dolar para yatırdı. Şimdi ortaya çıkan ürün, iş görüşmelerinde veya online okul sınavlarında hile yapmaya yardımcı olmanın dışında, başka yeteneklere de sahip.

Şu anda Mac’lerde bulunan Cluely uygulaması, Zoom görüşmesindeki diğer kişinin göremediği bir tarayıcı içi pencerede çalışıyor. Yapay zeka, diğer kişinin söylediklerini dinliyor, bu konuşmayı metne dönüştürüyor ve bu konuşmayı analiz ederek kullanıcıya vermesi gereken cevabı oluşturuyor. Yani karşı taraftaki sınavcının sorduğu soruların cevabını anında kullanıcının karşısına çıkarıyor.

İşe Girmek İsteyenlerin Dikkatine!

Öte yandan, bu yapay zeka servisinde ciddi bazı yasal sorunlar var. Cluely kullanmak, her şeyi kaydeden ve ardından bu verileri buluta gönderen bir üçüncü tarafı görüntülü aramaya dahil etmek anlamına geliyor. İki kişinin arasındaki iletişimi kaydetmek ve bunu izinsiz olarak üçüncü taraflara dinletmek ise ABD ve Türkiye dahil pek çok ülkede yasak ve ciddi bir suç. Yani, işe girmek isteyen kullanıcılar daha ilk dakikadan suç işleyerek bu işe girmeye çalışıyor.

Bu hem etik olarak ciddi bir sorun hem de yasal açıdan büyük bir risk taşıyor. Eğer şirket durumu fark ederse, katılımcı genç hayatının geri kalanını sabıkalı biri olarak yaşamak zorunda kalabilir.

Related Posts

Android kullanan herkes uyarıldı: Tehlike hiç bu kadar büyük olmamıştı

Android telefon sahiplerine kapsamlı bir uyarı yapıldı. Raporda, 2025’te kötü amaçlı casus yazılım tehlikesinin rekor seviyeye ulaştığı belirtildi.

En çok satılan bilgisayar markaları belli oldu

Bu yılın ikinci çeyreğindeki bilgisayar satışlarına göre en çok satan markalar belli oldu.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Depremleri tetikleyen yeni tehlike! Son araştırma korkuttu

Alpler’in gözbebeği Mont Blanc masifi, sadece manzarasıyla değil artık depremleriyle de konuşuluyor. Yeni bir araştırma, 2015’ten bu yana bölgedeki sismik hareketliliğin ciddi şekilde arttığını ortaya koyuyor. Üstelik suçlu çok tanıdık: İklim değişikliği.

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.