Milli uydu Fergani FGN-100-d1 uzayda! Günde 15 kez dünya turu atacak

Fergani Uzay Tarafından Geliştirilen Milli Uydu Uzaya Fırlatıldı

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın kurduğu Fergani Uzay, milli olarak geliştirdiği FGN-100-d1 uydusunu başarıyla uzaya fırlattı. 14 Ocak 2025 akşamı TSİ 22.09’da ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydunun, Konumlandırma Takım Uydu Projesi’nin önemli bir adımı olduğu belirtildi.

Uzayda Göreve Başladı

Türkiye’nin özel bir firması tarafından üretilen en büyük uydusu olan 102 kg ağırlığındaki FGN-100-d1 uydusu, Transporter-12 göreviyle uzaya taşındı. Uydunun yaklaşık 62 dakika sonra TSİ 23.11’de başarılı bir şekilde yörüngesine yerleşti ve telemetri verileri ileterek görevine başladı.

“İlk Uydu Yörüngeye Oturtuldu”

Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar, FGN-100-d1 uydusunun yolculuğunu Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden takip ettiklerini ve uydunun başarılı bir şekilde göreve başladığını belirtti. Bayraktar, “Bugün ilk uydumuzu yörüngeye oturtmuş olduk. Uydularımız alçak yörünge konstelasyonundaki takım uyduları olarak hizmet verecek” dedi.

“Uluğ Bey Küresel Konumlama Sistemimizi Geliştireceğiz”

Bayraktar, 5 yıl içinde 100 uyduya ulaşarak küresel konumlama sisteminin geliştirileceğini açıkladı. Ayrıca, 50 tonluk fırlatma aracının da geliştirme çalışmalarına devam edileceği belirtildi.

Günde 15 Kez Dünya Turu Atacak

Fergani mühendislerinin milli imkanlarla geliştirdiği FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Uydu, bir günde 15 kez dünya turu atacak şekilde irtifa almış durumda.

Türkiye’nin Uzay Yolculuğunu Destekleyecek

FGN-100-d1 uydusu, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini test etmeye devam ediyor. Proje, Türkiye’nin uzay teknolojilerinde ilerlemesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Related Posts

Yenilenebilir enerjiye AB’den 3,4 milyon avro hibe

Şirketten yapılan açıklamaya göre, mobil ve modüler hidrojen dolum istasyonlarıyla temiz mobilite altyapısına öncülük etmeyi hedefleyen proje, 3 yıl içinde sahada test edilecek. Türkiye ve Güney Kore’den ortakların iş birliğiyle yürütülen Hydromod …

TOBB, “Nefes Kredisi başvurularının kapandığına” ilişkin iddialara yanıt verdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Nefes Kredisi’ne başvuruların kapandığına ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirterek, başvuruların toplam kredi limiti bitene kadar devam edeceğini bildirdi.

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …