Nanoteknolojide devrim: Mikroskobik su ayılarına dövme yaptılar

Nanoteknolojide Devrim: Mikroskobik Su Ayılarına Mikro Dövme Yapıldı!

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden optik mühendisi Ding Zhao, “Bu teknolojiyle sadece tardigradlara değil, bakteriler gibi farklı canlılara da mikro desenler kazıyabiliyoruz” açıklamasında bulundu. Bu başarı, yaşayan organizmalar üzerinde yüksek çözünürlüklü desenler oluşturma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Araştırmacılar, bu işlemi gerçekleştirebilmek için “buz litografisi” adı verilen bir tekniği uyarladı. Normalde yüzeylere elektron ışını ile desen kazınırken, doğrudan uygulanan ışın yüzeyde zarar ve kirlilik oluşturabiliyor. Ancak çok ince bir buz tabakası kullanılarak bu sorun önlenebiliyor ve 20 nanometreden küçük desenler oluşturulabiliyor.

Deneylerde, tardigradlar önce çevresel olumsuzluklara dayanmak için girdikleri “kriptobiyoz” durumuna sokuldu. Ardından, her biri karbon-kompozit bir kağıt üzerinde -143°C’ye kadar soğutulmuş bir vakum odasına yerleştirildi. Üzerlerine koruyucu bir anisole tabakası sürüldü ve elektron ışını ile mikro desenler oluşturuldu.

Isıtılıp tekrar canlandırılan tardigradların yüzde 40’ı işlemi sağ salim atlattı ve yeni mikro dövmeleriyle normal şekilde hareket etmeye devam etti. Üstelik, bu desenler gerilme, suya batırılma ve kurutma gibi koşullara rağmen vücutlarında kalmaya devam etti.

Araştırmacılar, buz litografisiyle canlı organizmalara zarar vermeden desen kazınabileceğini ilk kez başarıyla gösterdiklerini belirtti. Ancak tardigradların olağanüstü dayanıklılığı göz önünde bulundurulduğunda, diğer canlı türlerinin bu sürece aynı şekilde dayanamayabileceği de vurgulandı.

Bu yöntemin, özellikle yüksek stres direncine sahip ya da kriyoprezervasyon için uygun diğer organizmalarda da denenebileceği belirtiliyor. Bilim insanları, bu çalışmanın mikrobiyal algılama, biyomimetik cihazlar ve yaşayan mikrorobotlar gibi alanlarda yeni ufuklar açabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Depremleri tetikleyen yeni tehlike! Son araştırma korkuttu

Alpler’in gözbebeği Mont Blanc masifi, sadece manzarasıyla değil artık depremleriyle de konuşuluyor. Yeni bir araştırma, 2015’ten bu yana bölgedeki sismik hareketliliğin ciddi şekilde arttığını ortaya koyuyor. Üstelik suçlu çok tanıdık: İklim değişikliği.

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

Yapay zekanın sızamayacağı bir altyapı geliştirildi

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan internet altyapısı şirketi Cloudflare, “internetin kurallarını değiştirdiğini” söylüyor.

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Tesla’nın sürücüsüz taksi uygulaması Teksas’ta başladı

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın Üst Yöneticisi (CEO) olduğu otomobil şirketi Tesla, uzun süredir beklenen sürücüsüz taksi uygulamasını Teksas’ın Austin kentinde başlattı.