Petrol devi en büyük rakibine mi satılıyor? Piyasada tüm dengeler değişir

Shell CEO’su BP’yi Devralma İhtimalini Değerlendirdi

Shell İcra Kurulu Başkanı Wael Sawan, Financial Times’a verdiği demeçte, BP için olası bir devralma durumunda önceliklerinin kendi hisselerini geri almak olduğunu belirtti. Kendi evlerini düzene koymaları gerektiğini ve büyük satın almalar için daha yapacakları işler olduğunu belirten Sawan, temkinli bir yaklaşım sergiledi.

Shell sözcüsü, Sawan’ın açıklamalarını doğruladı ve Shell’in mali durumu hakkında bilgi verdi.

MEGA BİRLEŞME KÜRESEL ENERJİ PİYASASINI NASIL ETKİLER?

Shell’in BP’yi satın alması, şirketi küresel enerji devleri Exxon ve Chevron ile rekabet edebilir bir ölçeğe taşıyabilir. Ancak böylesine büyük bir birleşmenin düzenleyici kurumlar tarafından sıkı incelemelerle karşılaşabileceği unutulmamalı.

Shell, beklenenden daha iyi ilk çeyrek kar sonuçlarını açıklamasının ardından 3,5 milyar dolarlık hisse geri alımını başlattı.

Bloomberg kaynakları, Shell’in ya da başka bir şirketin BP’ye karşı hamle yapabileceğini ve mevcut çalışmaların böyle bir duruma hazırlık olabileceğini belirtti. Ancak müzakerelerin henüz erken aşamada olduğu ve Shell’in hisse geri alımlarına odaklanabileceği vurgulandı.

Shell sözcüsü, değer yaratmaya odaklanarak performanslarını sürdürdüklerini belirtirken, BP’den henüz bir açıklama gelmedi.

BP, kârlılık baskısı altında CEO Murray Auchincloss liderliğinde 2027’ye kadar 20 milyar dolarlık varlık satışı, harcama kesintileri ve hisse geri alımları planlıyor. Şirket, yatırımcı güvenini artırmak için çalışırken strateji şefinin görevden alındığını duyurdu.

Reuters’a konuşan kaynaklar, aktivist yatırımcı Elliott Investment Management’ın daha derin maliyet kesintileri talep ettiğini ve bu değişimde etkili olduğunu belirtti. Elliott, BP’deki hissesini artırarak en büyük hissedarlar arasında yer aldı.

Related Posts

Emtia piyasalarında Fed, Çin ve arz endişesi

Emtia piyasalarında, ABD ile Çin arasında gümrük tarifeleri konusunda müzakere umutlarının güçlenmesi ve ABD’de açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verisi etkili olurken, piyasalar haftayı karışık bir seyirle tamamladı.

Almanya’da ehliyet almak artık bir lüks mü?

Almanya’da birçok genç için ehliyet artık karşılanamaz bir maliyet haline geldi. Artan şikâyetler reform çağrılarını da beraberinde getiriyor.

Türkiye’de onlarca mağazası olan dev şirket battı: Mağdurların ‘çeyiz’ isyanı

Türkiye’de farklı bölgelerde 25 mağazasıyla hizmet veren züccaciye markası battı. Şikayet sitelerine yazan kadınlar “Çeyizlerimiz kayıp” dedi.

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

Kaçak elektrik kullanımını tespit eden sayaç geliştirildi

Dicle Elektrik, AR-GE birimi tarafından geliştirilen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan “Haberleşmeli Nötrsüz Sayaç” ile kaçak elektrik kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.

Bakan Kacır: “İstiyoruz ki KKTC bilişim adası olsun”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bir “bilişim adası” olmasını istediklerini belirterek, “KKTC’yi sadece kendi çocuklarımızın değil, bütün dünyadan bilişimcilerin, dijital teknoloji alanlarında ürünler, hizmetler geliştiren insanların adresi haline getirmek üzere çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir