Prof. Dr. Hüseyin Toros: Hava kirliliği gizli katildir

İstanbul’da Artan Hava Kirliliği Uzmanlar Tarafından Değerlendirildi

İstanbul’da son günlerde artan hava kirliliğine ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, hava kirliliğinin genellikle gözle görülmediğini ve dünyada her yıl hava kirliliğinden 7 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Toros, hava kirliliğini “gizli katil” olarak tanımlayarak, solunan havadaki kirleticilerin vücut üzerinde zamanla olumsuz etkiler bıraktığını vurguladı.

İstanbul ve çevresinde etkili olan yüksek basınç sistemi nedeniyle hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığını söyleyen Toros, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nda zaman zaman kırmızı renkle işaretlenen Sağlıksız Hava uyarılarının yapıldığını ifade etti. Bu durumda, uzmanlar işi olmayanların evlerinden çıkmamaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

İstanbul’da Hava Kirliliğini Etkileyen Kaynaklar

Hava kirliliğini etkileyen üç temel kaynağı açıklayan Prof. Dr. Hüseyin Toros, bunları araçlar, ısınma ve sanayi tesisleri olarak sıraladı. Toros, özellikle araç trafiğinin olduğu bölgelerde kirleticilerin yoğunlaştığını belirterek, İstanbul’daki hava kirliliğinin trafik yoğunluğu, ısınma kaynakları ve sanayi tesislerinin durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ifade etti.

En Temiz Hava Sabah Trafiği Başlamadan Önce

Sabah trafiğinin başlamadan önce hava kalitesinin en yüksek olduğunu belirten Toros, bu nedenle spor yapmak isteyenlerin sabah saatlerini tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Toros, havadaki kirleticilerin vücuttan atılması için yeterli su tüketiminin önemli olduğunu da vurguladı.

Yağışların Ardından Hava Kalitesi

Yağmur ve karın atmosferi temizlediğini belirten Toros, yağış sonrasında havanın daha temiz olduğunu ve genellikle rahatça dışarı çıkılabileceğini açıkladı. Ancak son günlerde yağmur yağmadığı için atmosferdeki toz partiküllerinin havada kalma olasılığının arttığını belirtti.

Related Posts

‘Trump, Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık askeri yardım tahsis etmeyi planlıyor’

Trump’ın Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık askeri yardım tahsis etmeyi planladığı öne sürüldü.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Srebrenitsa ve Gazze vurgusu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 1995’te Srebrenitsa’da yaşananların soykırıma dikkat çekerek “Bugün harekete geçmiş olan insanlık vicdanı inşallah Gazze’de işlenen bu soykırımı da belki de çok kısa bir süre içerisinde bir soykırım olarak kabul edecek ve dünya tarihine bu şekilde kaydedecek” dedi.

Tüm Türkiye’de harekete geçildi: SAT1 hastalığı için 10 bin uzman sahada

Hayvancılık sektörü alarmda! Türkiye’de ilk kez görülen SAT1 serotipi, ülke genelinde seferberlik başlamasına neden oldu. Sahaya bakanlık tarafından 10 bin veteriner gönderildi ve milyonlarca doz aşıyı hızla üretime sokuldu.

MHP’den süreçle ilgili “provokasyon” çıkışı: Kışkırtıcı ajanlar, doğacak yasal sonuçlara katlanır

MHP’den süreçle ilgili “provokasyon” çıkışı: Kışkırtıcı ajanlar, doğacak yasal sonuçlara katlanır

Rapor: Pentagon, “savaş ve silahları finanse etmek” için özel silah şirketlerine 2,4 milyon dolar sağladı

İngiltere menşeli yayıncı The Guardian’a özel olarak sunulan çalışmada, özel silah şirketlerine aktarılan fonlar ön plana çıktı

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …