Şimşek programı raf ömrünü doldurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı’na Yönelik Operasyon Ekonomiyi Düşürdü

19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyon, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in zor durumda kalarak ekonomiyi toparlamaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Bu operasyon sonucunda doları tutmak için yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildi. Ancak, 23 aylık uygulama süresi boyunca iyileştirilen Merkez Bankası rezervleri hızla azaldı ve riskli bir seviyeye geriledi. Bu durum, şirketlerin ve hanehalkının beklediği faiz indirim sürecini de sekteye uğrattı. Piyasada oluşan yüksek faizler, üretimi ve istihdamı riske soktu. Aynı zamanda Nisan ayında gerileyen imalat kapasite kullanım oranı, ekonominin durgunluğa doğru ilerlediğine işaret etti.

‘Uzatmaları Oynuyor’

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, ekonomideki kötü gidişatı göstermek için son iki yılın en düşük seviyesine inen kapasite kullanım oranı grafiğini paylaştı. Özatay, “Ekonomi programı başarısız oldu ve artık sona erdi. Uzatmaları oynuyoruz. Bu program Haziran 2023’ten bu yana uygulanıyor ancak hala ticari kredi faizi %60, çeşitli maliyetlerle en az %70. Merkez Bankası’nın 22 Nisan’daki ağırlıklı ortalama fonlama faizi %48. Kapasite kullanım oranı hızla düşüyor” dedi. Mehmet Şimşek’in ABD’ye gitmesi, ekonomi yönetiminin para arayışı içinde olduğu yorumlarına neden oldu. Şimşek, Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America gibi firmaların yatırımcı toplantılarına katılarak programda değişiklik olmadığını belirtti. Ayrıca, Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile de bir araya geldi.

Güney Kıbrıs’ı Tanıyan Kazakistan’la Anlaşma

Türkiye, 12 milyar Euro’luk yatırım taahhüdü karşılığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni adanın “tek meşru yönetimi” olarak tanıyan Kazakistan ile ikili para takası (swap) anlaşması imzaladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Timur Suleimenov tarafından ABD’de imzalanan bu swap anlaşması, eleştirilere yol açtı. Anlaşmanın, iki merkez bankası arasında azami 28 milyar TL veya 423 milyar Kazakistan tengesi değerinde yerel para birimi takasına imkan sağlayacağı ifade edildi.

Related Posts

Hasat başladı: Beklenen gelir 2 milyar lira!

Kendine has aroması, ince ve narin yapısıyla dikkati çeken Erbaa yaprağında hasat devam ediyor. Bu yıl yaşanan zirai don sebebiyle yaprak hasadı 1 ay gecikmeli başlarken üretimde ciddi bir düşüş yaşanmadı. Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl …

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

Uzmanlar, haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış TÜFE’nin ılımlı seyrettiğini ve enflasyondaki yavaşlamanın faiz indirimi beklentilerini güçlendirdiğini belirtti.

New York borsası yükselişle kapandı: Tesla kendini toparlıyor

New York borsası yatırımcılar yarınki merakla beklenen istihdam raporu öncesinde ticaret görüşmeleri ve bütçe tasarısı müzakerelerindeki gelişmeleri izlerken yükseldi. Kapanışta Dow Jones endeksi, yatay seyirle 44.484,42 puan oldu. S&P 500 endeksi …

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı

Borsa güne nasıl başladı? (2 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,33 değer kazanarak 10.080,35 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 23,40 puan ve yüzde 0,23 artışla 10.103,74 puana çıktı. Bankacılık …